
In ultimii ani, decorul industrial a devenit din ce in ce mai popular si este foarte usor de inteles de ce.
Atunci cand ne imaginam case in stil industrial, ne imaginam mansarde cu ferestre uriase, multa caramida la vedere si conducte peste tot. Cei care locuiesc intr-un mediu mai putin urban sau in cladiri moderne cred ca nu au ceea ce le trebuie pentru a-l pune in aplicare.
Acest stil consta in combinarea celor mai bune aspecte ale vechiului si confortabilului cu cele noi si moderne. Cu toate acestea, exista multe conceptii gresite care ii impiedica pe multi oameni sa il abordeze.
Unul dintre cele mai in voga stiluri de decorare a casei este cel al designului industrial si este una dintre modalitatile prin care poti obtine un stil fara egal pentru locuinta ta.
Daca vrei sa adaugi o nota industriala in decorul casei tale, iti vom oferi o serie de sfaturi pentru ca tu sa o faci intr-un mod foarte simplu si pentru ca incaperile tale sa beneficieze de o doza de stil industrial.
Grinzi si conducte la vedere
Una dintre caracteristicile de baza ale stilului industrial consta in expunerea elementelor structurale si mecanice pe care, de regula, oamenii tind sa le ascunda.
Aceasta este o miscare indrazneata, ce aduce istoria cladirii in prezent si elimina totodata costurile necesare pentru acoperirea tevilor sau a grinzilor. Acest aspect se potriveste foarte bine cu pereti simpli, albi sau imbracati in finisaje cu caramida ori piatra.
Adopta o culoare de referinta a stilului industrial
Daca preferi aceasta abordare, dar nu iti doresti o amenajare ce seamana cu o uzina, atunci incepe cu elementele de baza. Culorile sunt cele mai simple accente pe care le poti prelua din stilul industrial. Negru, gri, alb, culoarea lemnului natur sau albastru de otel favorizeaza acest aspect si, chiar daca induc un aer rece si impersonal, pot fi incalzite cu alaturari de cherestea, piele uzata sau tesaturi texturate.
Integreaza suprafete din lemn si metal
Nu este o noutate faptul ca stilul industrial prefera contrastul dintre caldura lemnului si raceala impusa de folosirea metalului. Poti opta pentru o masa din lemn cu scaune din metal sau mobila de bucatarie intr-un material cald si blat metalic.
Placajul din lemn utilizat pentru pardoseala si tavan va crea un contrast deosebit cu abundenta metalului folosit pentru finisajul scarilor si al tamplariei. Indiferent de elementele alese, cu siguranta poate fi foarte usor sa obtii un astfel de efect in interiorul casei tale.
Opteaza pentru mobilier cu aspect invechit
Folosirea pieselor cu aspect invechit este una dintre cele mai importante resurse in designul interior industrial. Un raft din metal si lemn poate oferi amprenta pe care o cautam. Canapele cu brate subtiri, cu piele neagra sau maro, paturi din fier forjat, scaune cu picioare din fier sau corpuri de mobilier din lemn masiv cu insertii de fier, toate duc cu gandul la decorul industrial.
Foloseste obiecte de arta contemporana
Daca ai o inclinatie spre arta contemporana, in special cea abstracta, poti apela cu incredere la fotografii, tablouri sau sculpturi diverse pentru a adauga un accent al acestui stil. Picturile pe panze de mari dimensiuni, accesoriile inedite din cupru, tabla sau alama ori chiar un tapet ce imita ziarele si afisele vechi fac casa buna cu decorul industrial. Simbolurile atasate pe un perete de caramida sau picturile murale vor crea un accent remarcabil in orice incapere.
Incorporeaza finisaje imperfecte
Oglinzi fara rame, pereti scorojiti sau nefinisati, podele din beton ori ferestre inalte, neacoperite de perdele si draperii. Astfel de elemente pot fi cu usurinta incluse intr-un decor pentru a aduce putin din stilul industrial. Daca ti se pare mult prea intens, nu aplica finisaje industriale pe componentele principale ale casei si transfera puterea intregului decor catre articole si accesorii de accent.
Abordeaza un sistem de iluminat improvizat
Iluminatul, ca in toate celelalte stiluri de decorare, nu trebuie neglijat. Cand vorbim despre stilul industrial, atat in ceea ce priveste mobilierul, cat si accesoriile, exista doua aspecte, modern si vintage. Atunci cand optezi pentru un stil industrial vintage, vei folosi elemente care arata o varsta si care au mai trait o viata inainte, de exemplu, utilizarea becurilor Edison, care sunt becuri cu filament si dau o temperatura de lumina foarte calda, fiind foarte atragatoare pentru ochi datorita filamentului lor interior.
In mod normal, lampile din acest stil tind sa fie de culoare inchisa, metalice sau din lemn, dar intotdeauna cu un aspect nefinisat. Legaturile dintre diferitele elemente sunt vizibile si fara ornamente, ceea ce le confera un aspect unic si pur.
Cel mai simplu mod de a da spatiilor tale o nota industriala este sa folosesti lampadare, lampi de masa si veioze improvizate. Deoarece acestea sunt portabile, le poti muta in jurul camerei si iti vor oferi o mare flexibilitate atunci cand decorezi si vrei sa umpli spatiile goale. Bineinteles, nu uita de lampile de tavan, deoarece acestea sunt un element esential in decorul industrial.
In cele din urma, un spatiu in stil urban ar trebui sa puna accentul pe elementele structurale si pe dotari. In plus, daca poti introduce, pe un fond alb, o piesa de mobilier din piele pe o podea cu mozaic, cu un model geometric izbitor, si cateva corpuri de iluminat vechi, negre, metalice (si oarecum ruginite), vei avea toate ingredientele unei atmosfere industriale.